Forside
Arrangementer Her & Nu
Foreningen bag
Teutoner-koret
Nyhedsoversigt
Tidligere forestillinger
Links
Kontakt os

14.07.2006

Thisted Dagblads anmeldelse af "Prins Buris og Liden Kirsten"...  

 

AF KIRSTEN VESTERBIRK

Premiere på "Prins Buris og Liden Kirsten" i København mandag aften

05. Juli 2006 12:00

Anmeldelse:

KØBENHAVN: På en vidunderlig sommeraften i Den kgl. vetarinære- og Landbohøjskoles gård var stort set alle stole besat, da historien om prins Buris og Liden Kirsten mandag havde premiere . Hvorvidt det er den rigtige historie, skal være usagt, for vi levede ikke i 1100-tallet, men den er godt fortalt.

Det er en underholdende og god forestilling udført af dygtige amatører fra egnsteatret "Teutonernes Rejse" under kyndig instruktion og vejledning af instuktøren Pia Mourier, der kommer fra Jomfru Ane Teatret i Aalborg.

Rammen om forestillingen kunne ikke have været ret meget bedre. Den utroligt smukke gård på Landbohøjskolen er en perfekt kulisse sammen med flotte fotostater med billeder af Vestervig kirke, Prins Buris og liden Kirstens grav samt Vesterhavet og klitterne.Teutonerne har medbragt lydeffekter som havets brusen (optaget ved Vesterhavet) og lyden af kirkeklokker, hvilket er med til at gøre forestillingen meget realistisk.

Denne scenografi – som Pia Mourier også har stået for – er måske simpel, men meget dygtigt udført og giver tilskueren indblik i naturen i Thy.

Allerede ved indgangen til Landbohøjskolens gård bliver man gjort opmærksom på, hvor og hvornår stykket er fra, idet der er ved indgangen til teaterforestillingen er lysbilledshow, som giver indsigt i, hvor i landet man befinder sig under forestillingen. Inde i Landbohøjskolens gård er der mulighed for at indtage en dejlig kølig Thy-pilsner og en Tican pølse eller en Polar-is, hvis der skulle være behov for det.

Forfatteren til stykket er Bent Haller, som måske har pyntet lidt på historien, men det bliver den ikke dårligere af. Hans egne udtalelser i den forbindelse er: "Det gør ikke noget at historien bliver voldtaget – så længe man sørger for, at den bliver et barn" (citat: Alexander Dumas).

Kostumerne – som selvfølgelig er holdt i farver fra middelalderen er utrolig flot designet af Anne Mette Møller og flot syet af frivillige lokale damer.

Heksedansen er ved simpelt brug af chiffonstykker en god effekt, som skaber en overnaturlig stemning, medens dronningen brygger den giftige vin.

Kjolerne i koret er i ens design men forskellige farver, som giver en god effekt. Det skaber kontrast til de mere prangende kostumer, som bæres af adlen.

Anne Mette Møller har også været koreograf på stykket og har via moderne dans forstået at forvandle det til datidens middelalderdans.

Der har været udlånt elever fra Makeupartistskolen på Kongens Nytorv til at sminke aktørerne, hvilket er udført godt.

Man kan ikke undgå at lægge mærke til Naren, som er historiefortælleren. Rollen spilles af Ninett Larsson, som også var hovedrolleindehaver i Sebastians opsætning af Skatteøen i Jylland. Hun har bestemt et stort talent, som hun bør gøre brug af i fremtiden.

Musikken er komponeret af Pernille Sejlund, som – så vidt vides – er blevet optaget på Musikkonservatoriet i år.

Det var dejligt og helt tydeligt at se, at der er et godt samspil mellem unge og ældre aktører. Især da musikken af uforklarlige grunde stoppede, og gruppen - måske i særdeleshed de unge elskende - viste deres styrke ved at fortsætte a capella.

Koret under ledelse af Annette Boch Pedersen, ville have været rigtigt godt, hvis ikke det var fordi, der var lidt problemer med teknikken. Det var ikke alle, der kunne høre, hvad de sang, hvilket fratog en del af publikum historien, som stykket handlede om. I det hele taget kan man håbe, at teknikken bliver lidt bedre, da lydeffekterne til tider var alt for høje.

Det kan bestemt anbefales at se stykket, når det om en uges tid rejser tilbage til Thy. Navnet på teatergruppen lever op til historien om de oprindelige teutoner, som jo også rejste. Sammen med Cimberne drog de til Rom, men blev slået i år 102 f.kr. Forskellen mellem de oprindelige teutoner og "Teutonernes Rejse" er, at sidstnævnte ikke lader sig slå ned. De startede i det fremmede og vender forhåbentlig sejrrige hjem.