Oprindeligt var ”Teutonernes Rejse” tænkt som en engangsaffære, men med de ting, som var sat i gang i Snedsted var man helt klar til, at det måtte prøves en gang til.
Også denne gang valgte man at tage udgangspunkt i det helt lokale, om end de begivenheder, som lå til grund for stykket var rykket noget nærmere vores tid. Man fandt det nærliggende, at spinde en ende på sagnet om Ebbe Skammelsøn, mest kendt fra folkevisen med samme navn. De fleste kender sagnet om Ebbe, som hjemvendt efter krig lige akkurat tidsnok til at se sin broder gifte sig med hans fæstemø. I bitterhed og raseri myrder Ebbe sin elskede, sin bror, mor og far, og måtte leve resten af sit liv som fredløs – udstødt af alle.
Tragedien blev opført som en rockopera, hvor musikken var komponeret af Lotte Rømer. Komponisten tog udgangspunkt i rytmikken fra fortidens folkeviser, og det lykkedes hende at skabe små ballader, smukke klassisk inspirerede korpassager og naturligvis forrygende rockmusik. I gendigtningen af folkevisen lagde forfatteren, Johnny Larsen især vægt på moderens kærlighed til sin førstefødte søn. En kærlighed, der var splittet mellem den almindelige moderlige kærlighed og en skjult, forkvaklet, kødelig kærlighed, der fremkaldte de tragiske begivenheder. Instruktør på stykket var skuespilleren Gorm Worsaae, scenograf var Mie Sand Mortensen og for koreografien stod Stig Narger. Trekløveret fik stort held med deres instruktion af amatørerne, og forestillingen fik karakter af en 1½ times koncert, hvor alle medvirkende fik afprøvet deres yderste grænser, både i skuespillets kunst og som sangere.
Det store kor blev dirigeret af lokale Anette Pedersen og ligeledes lokale Nanna Kjær stod i spidsen for orkesteret. For lys og lyd stod Søren Møller Nielsen og scenemesteren var John Griem.
Rockoperaen Ebbe Skammelsøn var i drama og intensitet på et højt niveau, og selv om man atter engang var drillet af vejrguderne, var publikum fuldt koncentrerede, mens forestillingen kørte, og de fik en rig oplevelse med hjem, hvor de havde været vidner til, hvor langt amatører kan nå ved hårdt arbejde.
Helt i lighed med opførelsen af Teutonernes Rejse i 1993 sluttede de mange anstrengelser med en udenlandstur. Denne gang gik turen til byen Kecskemet i det sydlige Ungarn, hvor cirka 150 deltagere for første gang fik lejlighed til at besøge landet. Under turen blev stykket opført to gange. En gang i Kecskemet og en gang i Ujpest – en forstad til Budapest.
De støttede ”Ebbe Skammelsøn”
Thisted Kommune Viborg Amtskommune Revisionsfirmaet Bradt & Sigsten Pedersen, Thisted Kulturfonden Forsikringsselskabet Thisted Amt G/S Thisted Bryghus A/S Sparekassen Thy, Thisted Snedsted Nørhå Sparekasse Thisted Dagblad Nordjysk Tryk, Snedsted Folkebladet “Midtthy”, Koldby Den Danske Bank Fond Lions Club, Thisted Malles Barnevogne Citroen, Thisted Snedsted Trælasthandel ApS, Snedsted Kro Unidanmark-Fonden Statens Musikråd Peugeot, Thisted Dagli´ Brugsen, Snedsted Jyllands-Postens Fond Skrannies Skilte & Reklamer, Thisted Thy Stålkonstruktioner A/S, Torsted Murermester Karl Erik Jensen, Snedsted Snedsted Skole Snedsted Gymnastik- og Idrætsforening Elfirmaet Henning Poulsen, Snedsted Entreprenør Børge Nielsen, Snedsted Vognmand Poul Søgaard, Snedsted Vvs-installatør Egon Kjeldtoft, Snedsted Rideklubben ”Stald Bæklund”, Koldby Snedsted hallen Lena og Calle Jonasen, Thisted Thy-Værkstedet, Thisted Chr. Madsbøll Helene Guld
|
|
Klik på billederne for store fotos.
|