Forside
Arrangementer Her & Nu
Foreningen bag
Teutoner-koret
Nyhedsoversigt
Tidligere forestillinger
- HELVIG 2012
- Stærke Viljer 2009
- Prins Buris og Liden Kirsten 2006
- Den røde Kappe 2003
- Nattergalen 2000
- Ebbe Skammelsøn 1996
- Teutonernes Rejse 1993
- Div. anmeldelser
- Turnéer
Links
Kontakt os

Diverse anmeldelser ...

Om...."Prins Buris og Liden Kirsten"  -  2006

Thisted Dagblad

AF KIRSTEN VESTERBIRK

Anmeldelse:

KØBENHAVN: På en vidunderlig sommeraften i Den kgl. vetarinære- og Landbohøjskoles gård var stort set alle stole besat, da historien om prins Buris og Liden Kirsten mandag havde premiere . Hvorvidt det er den rigtige historie, skal være usagt, for vi levede ikke i 1100-tallet, men den er godt fortalt.

Det er en underholdende og god forestilling udført af dygtige amatører fra egnsteatret "Teutonernes Rejse" under kyndig instruktion og vejledning af instuktøren Pia Mourier, der kommer fra Jomfru Ane Teatret i Aalborg.

Rammen om forestillingen kunne ikke have været ret meget bedre. Den utroligt smukke gård på Landbohøjskolen er en perfekt kulisse sammen med flotte fotostater med billeder af Vestervig kirke, Prins Buris og liden Kirstens grav samt Vesterhavet og klitterne. Teutonerne har medbragt lydeffekter som havets brusen (optaget ved Vesterhavet) og lyden af kirkeklokker, hvilket er med til at gøre forestillingen meget realistisk.

Denne scenografi – som Pia Mourier også har stået for – er måske simpel, men meget dygtigt udført og giver tilskueren indblik i naturen i Thy.

Allerede ved indgangen til Landbohøjskolens gård bliver man gjort opmærksom på, hvor og hvornår stykket er fra, idet der er ved indgangen til teaterforestillingen er lysbilledshow, som giver indsigt i, hvor i landet man befinder sig under forestillingen. Inde i Landbohøjskolens gård er der mulighed for at indtage en dejlig kølig Thy-pilsner og en Tican pølse eller en Polar-is, hvis der skulle være behov for det.

Forfatteren til stykket er Bent Haller, som måske har pyntet lidt på historien, men det bliver den ikke dårligere af. Hans egne udtalelser i den forbindelse er: "Det gør ikke noget at historien bliver voldtaget – så længe man sørger for, at den bliver med barn" (citat: Alexander Dumas).

Kostumerne – som selvfølgelig er holdt i farver fra middelalderen er utrolig flot designet af Anne Mette Møller og flot syet af frivillige lokale damer.

Heksedansen er ved simpelt brug af chiffonstykker en god effekt, som skaber en overnaturlig stemning, medens dronningen brygger den giftige vin.

Kjolerne i koret er i ens design men forskellige farver, som giver en god effekt. Det skaber kontrast til de mere prangende kostumer, som bæres af adlen.

Anne Mette Møller har også været koreograf på stykket og har via moderne dans forstået at forvandle det til datidens middelalderdans.

Der har været udlånt elever fra Makeupartistskolen på Kongens Nytorv til at sminke aktørerne, hvilket er udført godt.

Man kan ikke undgå at lægge mærke til Naren, som er historiefortælleren. Rollen spilles af Ninett Larsson, som også var hovedrolleindehaver i Sebastians opsætning af Skatteøen i Jylland. Hun har bestemt et stort talent, som hun bør gøre brug af i fremtiden.

Musikken er komponeret af Pernille Sejlund, som – så vidt vides – er blevet optaget på Musikkonservatoriet i år.

Det var dejligt og helt tydeligt at se, at der er et godt samspil mellem unge og ældre aktører. Især da musikken af uforklarlige grunde stoppede, og gruppen - måske i særdeleshed de unge elskende - viste deres styrke ved at fortsætte a capella.

Koret under ledelse af Annette Boch Pedersen, ville have været rigtigt godt, hvis ikke det var fordi, der var lidt problemer med teknikken. Det var ikke alle, der kunne høre, hvad de sang, hvilket fratog en del af publikum historien, som stykket handlede om. I det hele taget kan man håbe, at teknikken bliver lidt bedre, da lydeffekterne til tider var alt for høje.

Det kan bestemt anbefales at se stykket, når det om en uges tid rejser tilbage til Thy. Navnet på teatergruppen lever op til historien om de oprindelige teutoner, som jo også rejste. Sammen med Cimberne drog de til Rom, men blev slået i år 102 f.kr. Forskellen mellem de oprindelige teutoner og "Teutonernes Rejse" er, at sidstnævnte ikke lader sig slå ned. De startede i det fremmede og vender forhåbentlig sejrrige hjem.

.... om ”Nattergalen”  -  2000

”Der er meget der tyder på, at det særlige folkefærd, der i daglig tale går under betegnelsen ildsjæle, har en større udbredelse i Thy og omegn end så mange andre steder. Derfor kan så mange forunderlige ting lade sig gøre dér”.
Forord i programmet af amtsborgmester Bent Hansen, Viborg Amt.

”To gange før har teatergruppen Teutonernes Rejse glædet thyboerne og andet godtfolk med flotte forestillinger. Nu er de her igen med Nattergalen”.
Forord i programmet af borgmester Kaj Kristensen, Thisted Kommune.

”Sang, musik, dans, replikker og skuespil samt kostumer og regi går op i en højere enhed, der gør Nattergalen i Snedsted til et ”must””.
Anmeldelse af  Leif Damsgaard, Thisted-Posten under overskriften ”Nattergalen til rent UG”                                                   

”Nattergalen sang rent og smukt, så det kunne bevæge selv en kejser af Kina…” …”Gælder drømmene en Kina-rejse, kan det gøres kort netop nu. Teutonernes dygtige amatører udgør en fyldestgørende erstatning for den lange rejse mod øst….” - ”Det er ægte- og en farvestrålende oplevelse”.
Anmeldelse af  Jørgen Mortensen, Thisted Dagblad under overskriften ”Klare stemmer i sommernatten”.

…. om ”Ebbe Skammelsøn”  -  1996

”Teutonernes Rejse har gjort det igen. Bare bedre.” …. ”En rockopera med flot, flot musik helt i nutidens toneart, men alligevel tydeligvis med rødder i folkevisetraditionen” … ”Det blev en rigtig midsommeraften i selskab med de oplagte solister og korister fra Teutonernes Rejse. Lykke på rejsen”
Anmeldelse af  Jørgen Mortensen, Thisted Dagblad under overskriften ”Folkevisen lever”.

”Efter halvanden time i selskab med rockoperaen om Ebbe Skammelsøn i Snedsted er man en stor oplevelse rigere. Ikke mindst sangen og musikken er i særklasse, og det gælder ikke alene Lotte Rømers musik, men også måden den fremføres på af såvel solister og kor som af orkesteret”.
Anmeldelse af  Leif Damsgaard, Thisted-Posten under overskriften ”Fremragende rock om Skammelsøn”.

”Resultatet er ikke dilettant, men seriøst musikdrama. Overrumplende flot og helstøbt totalteater fra første til sidste takt”.
Journalist Eigil Søholm i Morgenavisen Jyllands-Posten under overskriften ”SkammelRock on location”.

”Hvis ikke det er banebrydende, giver det i hvert fald nye dimensioner for dansk teater- og musikliv, fordi Lotte Rømer prøver at vise, at pulsen i den gamle folkevise er den samme som i dagens rock”.
Redaktør Hans Peter Kragh, Thisted Dagblad under overskriften ”Folkevisen rocker i Snedsted”.

”Det er en fantastisk oplevelse at overvære ”Ebe Skammelsøn” på friluftsscenen i Snedsted – så fantastisk, at alle der overhovedet har mulighed for det, burde unde sig selv det!” …… ””Som borgmester kan jeg kun være stolt af, at det for anden gang på blot tre år er lykkedes foreningen ”Teutonernes Rejse” at skabe en stor kulturel begivenhed i Snedsted”.
Borgmester Ruth Scharling, læserbrev i Thisted Dagblad under overskriften ”Oplev Ebbe Skammelsøn”. 

 

…. om ”Teutonernes Rejse”  -  1993

”For hele Viborg Amt er denne type af kulturelle initiativer af uvurderlig betydning!”
Forord i programmet af amtsborgmester Bent Hansen, Viborg Amt.

”Flot, opfindsomt farverigt !” …” Hvordan det hele ville have virket uden Anders Koppels malende og fortællende musik – som er et scoop – er ikke til at sige”…”Men succes – det er det !”
Anmeldelse af Torben Zinglersen i Thisted Dagblad under overskriften ”Verdenshistorie set fra Thy”.

”Stykket er i sig selv både stort og storslået – og alligevel er der plads til de fine detaljer”.
Anmeldelse af  Leif Damsgaard, Thisted-Posten under overskriften ”Storslået!”

”Det viser jo klart, at med samarbejde kan der skabes store resultater”.
Forord i programmet af borgmester Svend Thorup, Thisted Kommune.